EIA (energie investeringsaftrek)

Energie investerings aftek eia

Energie investeringsaftrek

EIA of energie investeringsaftrek is bedoeld om bedrijven te stimuleren te investeren in duurzame energie en energiebesparing. Bedrijven die in Nederland inkomsten- of vennootschapsbelasting betalen kunnen gebruik maken van de EIA.

Voordelen EIA

De EIA is een belasting aftrekregeling en levert direct financieel voordeel voor bedrijven die investeren in duurzame energie en energiebesparing. Het voordeel van de EIA is dat je niet alleen de afschrijvingen op je investering kunt aftrekken van de fiscale winst. Ook de aanschaf en de installatiekosten van investeringen in duurzame energie en energiebesparing kunnen tegen 41,5 procent van de belasting worden afgetrokken. Dit levert een extra belastingvoordeel van gemiddeld 10% op. Door met gebruik van de EIA te investeren in energiebesparing of duurzame energie kun je als bedrijf dus op je energierekening besparen én bovendien profiteren van een interessante belastingaftrek. Dit zorgt ervoor dat je investering zichzelf vaak al binnen een paar jaar terugverdient.

Voorwaarden EIA

Investeringen in energiebesparing en duurzame energie die in aanmerking komen moeten aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • De investering in energiebesparing of duurzame energie is minstens €2000.
  • Het gaat om een bedrijfsmiddel dat niet eerder gebruikt is.
  • Het bedrijfsmiddel staat dat staat op de Energielijst 2014.
  • Voor hetzelfde bedrijfsmiddel kan geen EIA én MIA (milieu investeringsaftrek) worden verkregen.

Maatwerkadvies energiebesparing

Wanneer je als bedrijf wilt investeren in energiebesparing of duurzame energie is het aan te raden om een maatwerkadvies energiebesparing te laten uitvoeren. In een maatwerkadvies is precies te lezen waar in het bedrijf de grootste kansen voor energiebesparing liggen en wat de kosten en terugverdientijden van de maatregelen zijn. Alléén met een maatwerkadvies is het mogelijk om gebruik te maken van EIA voor een compleet pakket energiebesparende maatregelen, zelfs wanneer de maatregelen niet op de EIA-lijst voorkomen. Voorwaarde is wel dat uit het maatwerkadvies blijkt dat er een energielabel B wordt bereikt of dat het energielabel met minstens twee stappen verbeterd. De kosten van een maatwerkadvies energiebesparing vallen ook onder de belastingaftrek.

Energiekeurplus

Energiekeurplus is een onafhankelijk energieadviesbureau voor de particuliere- en zakelijke markt. 
Wij zijn gecertificeerd EPA-U adviseur en partner van gebouweigenaren en bedrijven in energiebesparing, energielabel en thermografie. Wij werken in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe.

Plaats een reactie