Energielabel voor iedereen

Nieuw energielabel voor iedereen

Nieuw voorlopig energielabel

Alle eigenaren van een woning zonder energielabel ontvangen in januari volgend jaar per post een nieuw voorlopig energielabel. Dit voorlopige label is gebaseerd op het bouwjaar en het woningtype. Later aangebrachte verbeteringen zoals isolatieglas of bijvoorbeeld  zonnepanelen worden hierin niet gewaardeerd.  Je kunt nu al checken wat het voorlopige energielabel van je woning is via zoek uw energielabel

Definitief energielabel verplicht in 2015

Vanaf 1 januari 2015 is een definitief energielabel bij verkoop en verhuur van een woning verplicht. Woningeigenaren kunnen binnenkort via een website de invoergegevens van het voorlopige label van hun woning controleren en aanpassen om zo een definitief energielabel te verkrijgen.

Om aanpassingen te kunnen maken moeten zij bewijs sturen naar een Erkend Energiedeskundige. Dit bewijs kan bijvoorbeeld bestaan uit foto’s van zonnepanelen of een digitale factuur van het uitvoeren van isolatie werkzaamheden. Na controle van de invoergegevens en het bewijsmateriaal ontvang je een definitief energielabel.

Wat gebeurd er met het huidige energielabel?

Het energielabel voor woningen dat we nu kennen blijft bestaan, maar wordt vanaf 1 januari de Energie-Index genoemd. Deze Energie-Index is een veel meer precieze bepaling van de energieprestatie van een woning dan de nieuwe definitieve label samengevat in een getal. Het komt tot stand na een uitgebreide opname van de woning ter plaatse en aan de hand van de bouwkundige tekeningen. Na vaststelling van de Energie-Index wordt er ook automatisch een definitief label verstrekt.

Het huidige label, straks Energie-Index genaamd, blijft voor woningeigenaren op vrijwillige basis bestaan. Wanneer je eerder een energielabel (Energie-Index) hebt laten opstellen blijft dit geldig tot 10 jaar na de opname datum.

De Energie-Index

Aan de Energie-Index worden financiële instrumenten gekoppeld, zo is de Energie-Index verplicht voor de verkrijging van voordelige financiering voor energiebesparing of een groene hypotheek. Ook is het laten opstellen van een Energie-Index verplicht voor professionele verhuurders en verder wordt het gekoppeld aan het woningwaarderingsstelsel.

Datum 15 juni 2016 Energielabel Friesland