Voorlopig energielabel

Voorlopig energielabel

Voorlopig energielabel

Het voorlopig energielabel

Alle eigenaren van een woning zonder energielabel ontvangen in januari en februari 2015 per post een nieuw voorlopig energielabel van de overheid. Dit voorlopige energielabel is gebaseerd op het bouwjaar en het woningtype. Later aangebrachte verbeteringen zoals isolatieglas of bijvoorbeeld  zonnepanelen worden hierin niet gewaardeerd.

Definitief energielabel

Sinds 1 januari 2015 kun je als woningeigenaar via www.energielabelvoorwoningen.nl de invoergegevens van het voorlopige energielabel van hun woning controleren en aanpassen om zo zelf een definitief energielabel  aan te maken. Vanaf 1 januari 2015 is een definitief energielabel bij verkoop en verhuur van een woning verplicht.

Erkend Deskundige

Om de aanpassingen te kunnen maken moet je als woningeigenaar via de website bewijs sturen naar een Erkend Deskundige. Dit bewijs kan bestaan uit foto’s van zonnepanelen of een digitale factuur van het uitvoeren van isolatie Energielwerkzaamheden. Na controle van het bewijsmateriaal op afstand en betaling ontvang je een definitief energielabel.

Boete bij ontbreken energielabel

Vanaf 1 januari 2015 controleert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) op de aanwezigheid van een definitief energielabel bij de verkoop, verhuur en oplevering van een woning. Wanneer je geen definitief energielabel kunt overhandigen riskeer je een boete van €405.

Energielabel online

Energiekeurplus heeft een nieuwe dienst ontwikkeld: energielabel online. Voor slechts €5 controleert en registreert Energiekeurplus als Erkend deskundige een officieel definitief energielabel voor je woning. Wanneer je gebruik maakt van energielabel online ben je snel en voordelig in het bezit van een definitief energielabel zodat je zonder problemen je woning kunt verkopen.

Energielabel aan huis

In sommige gevallen is het niet mogelijk om het bewijs voor energiebesparende maatregelen aan te leveren dat nodig is voor een definitief energielabel. Het kan zijn dat er geen facturen meer zijn van maatregelen die wel in het verleden zijn uitgevoerd of dat een gevel opnieuw is ingevoegd zodat de boorgaten die bij het aanbrengen van de spouwmuurisolatie niet meer zichtbaar zijn.

Misschien vind je het gewoon te lastig om digitaal bewijs aan te leveren. In dat geval kun je gebruik maken van het energielabel aan huis. Wanneer je hiervan gebruik maakt komt onze erkend deskundige van bij je thuis en hij zorgt ervoor dat het juiste bewijs wordt verzameld om een defintief energielabel te registreren, de kosten hiervan zijn slechts €49.

Energie Index

De Energie Index is een getal dat de energieprestatie van een gebouw uitdrukt. Voor het opstellen van de Energie Index wordt een woning bezocht door een gecertificeerd EPA-W adviseur en op 150 aspecten uitgebreid geïnspecteerd. De Energie Index is nodig voor bijvoorbeeld bij professionele woningverhuur of bij het afsluiten of oversluiten van een voordelige groene hypotheek. Wanneer je er voor kiest om een Energie Index te laten opstellen ontvang je daarbij gratis het verplichte definitief energielabel.

Datum 28 maart 2015 Energielabel Friesland