Energielabel online

Energielabel online

Wanneer je een woning wilt verkopen moet er bij de overdracht een geldig energielabel beschikbaar zijn. Een energielabel  bij verkoop en verhuur van een woning  is al sinds 1 januari 2008 verplicht. Nieuw is dat je vanaf 1 januari het risico op een boete van €410 loopt wanneer er bij de overdracht van je woning geen energielabel geregistreerd is. De ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport) controleert  hierop.

Energielabel online

Sinds 1 januari 2015 kun je zelf eenvoudig zelf een energielabel online aanvragen via energielabelvoorwoningen, een nieuwe website van de overheid.  Het aanvragen van een energielabel online is relatief eenvoudig en kost slechts €7,00!

Energielabel online in enkele stappen

 Inloggen met gebruik van DigiD.
Heb je geen DigiD? Vraag dit dan eerst aan, de aanvraag duurt 5 werkdagen.
  De gegevens van je woning controleren en eventueel aanpassen.
Meestal gaat het om ten hoogste 4 gegevens.
  Het bewijs van energiebesparende maatregelen in je woning digitaal aanleveren.
Als bewijs kunnen o.m. foto’s van CV-ketel, HR-glas, facturen, bouwtekeningen, etc. worden gebruikt.
•  E.P. den Hartog selecteren als Erkend deskundige om het bewijs te laten controleren.
  Gegevens versturen.

Op basis van het ingezonden bewijs beoordeelt de Erkend deskundige van Energiekeurplus of dit voldoende is om een definitief energielabel online voor je woning af te geven. In sommige gevallen zal hij vragen om aanvullend bewijs op te sturen.

Wanneer je een energielabel online aanvraagt komt onze Erkend deskundige dus niet bij je aan huis, hij zal alle gegevens je aangeleverd op afstand controleren en beoordelen. Na goedkeuring van de ontvang je van de Rijksoverheid een definitief energielabel.

Tenslotte ontvang je per e-mail dezelfde dag een factuur van Energiekeurplus voor het energielabel online, de kosten hiervan bedragen slechts €7,00!

Bewijs energiebesparende maatregelen

Let op! Als woningeigenaar ben je zelf volledig verantwoordelijk voor het juist aanleveren van bewijs  over energiebesparende maatregelen. Ook wanneer na afloop blijkt dat je onjuist bewijs hebt laten registreren. De koper van je woning kan het bewijs eenvoudig controleren door na te gaan of de woningkenmerken op het energielabel ook werkelijk in de woning terug te vinden zijn.

Energielabel aan huis

In sommige gevallen is het lastig om het bewijs voor energiebesparende maatregelen aan te leveren dat nodig is voor een energielabel online. Het kan zijn dat er geen facturen meer zijn van maatregelen die wel in het verleden zijn uitgevoerd of dat een gevel opnieuw is ingevoegd zodat de boorgaten die bij het aanbrengen van de spouwmuurisolatie niet meer zichtbaar zijn.

Misschien vind je het gewoon te lastig om het digitale bewijs aan te leveren. In deze gevallen kun je gebruik maken van het Energielabel aan huis. Wanneer je gebruik maakt van onze dienst Energielabel aan huis komt onze erkend deskundige van bij je thuis en hij zorgt ervoor dat het juiste bewijs wordt verzameld om een defintief energielabel te registreren, de kosten hiervan zijn slechts €49.

 

 

Datum 16 januari 2017 Energielabel Friesland