Rookproef

Rookproef in Leeuwarden in de provincie Friesland

Rookproef

Bij een luchtdichtheidstest maken wij gebruik van een blowerdoor. Een blowerdoor is een grote ventilator waarmee een gebouw in onder- of overdruk wordt gebracht. Gelijktijdig wordt het drukverlies ten gevolge van luchtlekken met een drukmeter nauwkeurig gemeten. Daarnaast maken wij tijdens een blowerdoortest gebruik van een rookproef met kunstmatige rook of van thermografie om lekken te visualiseren en herstel mogelijk te maken.

Luchtlekken

Luchtlekken zijn de oorzaak van vele problemen in woningen en gebouwen. Denk daarbij aan tochtklachten, waterlekkages, geluidsoverlast, aantasting van de constructie door interne condensatie en zelfs brandgevaar. Bovendien zijn luchtlekken één van de grootste oorzaken van warmteverlies in woningen en gebouwen omdat kostbare warmte door ongecontroleerde in- & ex-filtratie verloren gaat. Door de grootste luchtlekken af te dichten is in veel gebouwen een energiebesparing van 20 tot wel 40% mogelijk!

Rookproef toont luchtlekken

Om tochtklachten, energieverlies en aantasting van gebouwconstructies als gevolg van vochtproblemen door condensatie en waterlekkages te kunnen verhelpen moet eerst de locatie van luchtlekken worden vastgesteld, waarna ze kunnen worden afgedicht. Een rookproef of rooktest met onschadelijke kunstmatige rook is hiervoor een zeer doeltreffende methode. Door middel van rook is de locatie van luchtlekken duidelijk zichtbaar te maken.

Veel voorkomende plaatsen van luchtlekken

Veel voorkomende plaatsen waar tijdens een rookproef luchtlekken worden aangetroffen zijn de aansluitingen rond ramen en deuren, bij kabel doorvoeren, bij de aansluitingen van vloeren op gevels en die van gevels op daken. Wanneer doorvoeren door een vloer niet goed zijn afgedicht bestaat het risico dat door de luchtlekken schadelijke, kankerverwekkende bodemgassen, zoals radon, de woon- of werkruimte kunnen binnentreden.

De kosten voor een luchtdichtheidstest van een woonhuis inclusief rookproef bedragen €495. De kosten van een rookproef voor andere toepassingen zijn afhankelijk van de opdracht, vraag hiervoor naar de mogelijkheden via onderstaand formulier.

Ja, ik wil graag een offerte voor een luchtdichtheidstest in combinatie met een rookproef aanvragen!

    Datum 18 februari 2022 Energielabel Friesland