Laat een blowerdoortest uitvoeren door een expert in thermografie en blowerdoor

Blowerdoortest

De expert in blowerdoortest en thermografie van Noord- en Midden Nederland

Blowerdoortest

Blowerdoortest.nl is de specialist in luchtdichtheidsmetingen van Noord- en Midden Nederland. Wij zijn gecertificeerd Passiefhuis Vakman en ITC Level 3 gecertificeerd expert in gebouwthermografie. Maak daarom ook gebruik van onze uitgebreide kennis van bouwfysica en onze jarenlange ervaring in thermografisch onderzoek en gebouwinspecties. Wij bepalen de luchtdichtheid van gebouwen – klein en groot – op objectieve wijze, met behulp van blowerdoor, thermografie, en kunstmatige rook. Wij doen luchtdichtheidsmetingen, zowel bij nieuwbouw als bestaande gebouwen. Met gebruik van onze professionele, gekalibreerde apparatuur verzorgen wij een blowerdoortest bij een woning, kantoor, school of een bedrijfsgebouw.

Wat is een blowerdoortest?

Een blowerdoortest is een luchtdichtheidsmeting met een blowerdoor. Dit is een grote ventilator die we tijdelijk in een deuropening plaatsen. Tijdens een blowerdoortest meten wij het lekverlies bij nieuwbouw door onbedoelde openingen in de gebouwschil objectief en nauwkeurig, volgens de normen van de NEN 2686 en de NEN-EN 13829. Vervolgens kunnen wij eventuele luchtlekken haarscherp in beeld brengen met gebruik van thermografie en kunstmatige rook en adviseren over herstelmaatregelen. Zo kunnen wij nare geuren, in interne condensatie, schimmel, geluidsoverlast, onnodig energieverlies en tochtklachten helpen voorkomen.

Waarom een blowerdoortest?

Waarom zou je een blowerdoortest een nieuwbouw woning of bij een bestaand huis laten uitvoeren? Nou, er zijn ruim 10 redenen voor om dat te doen, zoals je hieronder kunt lezen:

  • Energiebesparing: Door de luchtlekken in je huis te laten opsporen en afdichten kun je voorkomen dat er onnodig veel warmte verloren gaat. Zo kun je dus flink besparen op je stookkosten en bovendien het milieu een handje helpen.
  • Warmtepomp: Wanneer je wilt overstappen op een warmtepomp is een kierdicht, goed geïsoleerd huis een absolute basis voorwaarde om torenhoge energiekosten en tochtklachten te voorkomen.
  • Wooncomfort: Een kierdicht huis is een comfortabel huis zonder sterke temperatuurschommelingen kou en tochtklachten.
  • Geluidsoverlast: Een kierdichtdicht huis is ook een stil huis. Je houdt het lawaai buiten, zoals bijvoorbeeld verkeersgeluid of de herrie van de buren.
  • Gezonde binnenlucht: Een luchtdicht huis is een gezonder huis. Je hebt er namelijk minder kans op het binnendringen van vervuilde lucht, zoals pollen, rook, radongas en fijnstof.
  • Schimmel en vocht: Een kierdicht huis is ook een droog huis. Je voorkomt door kierdichting het ontstaan van vochtplekken en schimmels, die bijzonder schadelijk zijn voor je gezondheid.
  • Goede isolatie: Als gevolg van luchtlekken kan het isolatiemateriaal in je huis niet goed functioneren. Wanneer lucht langs, of door je isolatie beweegt verliest het een groot deel van zijn isolatiewaarde.
  • Goede ventilatie: Luchtlekken veroorzaken ongecontroleerde infiltratie en exfiltratie en voorkomen een goede werking van je ventilatiesysteem. Waardoor je het ene moment gebrek aan verse lucht hebt en het andere moment juist op de tocht zit.
  • Onderhoudkosten: Luchtlekken veroorzaken condensvorming op koude oppervlakken, maar ook interne condensatie. Met schimmelvorming, houtrot, zwam, gebouwschade en hoge onderhoudskosten als gevolg.
  • Brandveiligheid: Een kierdicht huis is een veilig huis. Je hebt er namelijk minder kans op verspreiding van rook en vuur wanneer er onverhoopt een brand uitbreekt.
  • Beter energielabel: Een kierdicht huis is een waardevol huis. Je kunt het energielabel van je woning verbeteren door het afdichten van kieren. Een lage infiltratiewaarde tijdens een blowerdoortest heeft een positief effect op je energielabel, wat de verkoopbaarheid en de prijs van je woning verhoogt.

Zoals je ziet, zijn er meer dan genoeg redenen voor een blowerdoortest. Het maakt niet uit of je in een nieuwbouw of een bestaande woning woont. Het is altijd zinvol om de isolatie en de kierdichting van je huis te laten controleren tijdens een blowerdoortest.

Wanneer laat je een blowerdoortest uitvoeren?

Wat is de beste moment voor een blowerdoortest? Dat is afhankelijk van het doel van de blowerdoortest. Wanneer je wilt laten controleren of je nieuwbouw woning voldoet aan de qv10 waarde uit de BENG berekening en de wettelijke eisen, dan kun je de blowerdoortest het beste laten doen als de woning nog niet volledig afgewerkt maar wel wind- en waterdicht is. Zo kun je gebreken nog relatief eenvoudig laten herstellen. Maar wil je een blowerdoortest laten uitvoeren in een bestaand huis vanwege tochtklachten of om te kijken waar de kansen voor verduurzaming te vinden zijn. Dan kun je dat het beste doen als de woning volledig afgewerkt en ingericht is.

Wat is het belang van een blowerdoortest?

Of het nu gaat om een bestaande woning, nieuwbouw, een intensive care ruimte, een koelhuis of een laboratorium. De luchtdichtheid van het gebouw is essentieel voor de controle over het binnenklimaat. Bovendien is goede kierdichting een basisvoorwaarde voor goed functionerend isolatiemateriaal. Als gevolg van luchtlekken kan namelijk wel 30 tot 70% van de isolatiewaarde van isolatie verloren gaan. Met een blowerdoortest of luchtdichtheidsmeting kunnen wij dus helpen onnodig warmteverlies te voorkomen, maar ook het binnenklimaat verbeteren, de productkwaliteit verhogen, verlies van productie, contaminaties, en verspreiding van bacteriën of virussen vermijden en brandoverslag te voorkomen.

Enkele voorbeelden van een blowerdoortest

Blowerdoortest en thermografie; alle warmtelekken in beeld

Tijdens een onderzoek met blowerdoor, thermografie en kunstmatige rook brengen wij alle warmtelekken haarscherp in beeld. Koudebruggen, verborgen vocht en gebrekkige kierdichting veroorzaken veel warmteverlies. Maar naast warmteverlies en een hoge energierekening veroorzaken luchtlekken ook tochtklachten, schimmelvorming, condensatie, aantasting van gebouwconstructies en hoge kosten van onderhoud. Wij zijn ITC Level 3 gecertificeerd expert in gebouwthermografie. Tijdens een blowerdoortest brengen wij alle warmtelekken haarscherp in beeld met thermografie of onschadelijke rook zodat je aangetroffen problemen gericht kunt laten herstellen.

Onderzoek naar tocht in huis tijdens een blowerdoortest

Vaak spelen er klachten over tocht, zowel thuis als op de werkvloer. Tocht in huis is een erg vervelend probleem en op de werkvloer kunnen kou en tochtklachten leiden tot lagere arbeidsproductiviteit, ziekte en uitval. Wij zijn expert in tochtproblemen en doen onafhankelijk onderzoek naar de kwaliteit van het binnenklimaat, in huis maar ook op de werkvloer bij kantoren, bij kinderdagverblijven en op scholen. We kunnen bij ons onderzoek gebruik maken van diverse technieken zoals Zonal Presure Testing, CO2 metingen, luchtvochtigheidsmetingen, tochtmetingen, vochtmetingen, thermografie & blowerdoor.

Wanneer is een blowerdoortest verplicht?

Waar gewerkt wordt worden fouten gemaakt. Dat geldt zeker voor de bouw. Het belang van een goede luchtdichtheid van gebouwen wordt helaas nog vaak onderschat. Een blowerdoortest is daarom in veel gevallen aan te raden. Maar soms is een luchtdichtheidsmeting ook verplicht. Wanneer er een eigen QV10 waarde is ingevoerd in de EPC berekening – of BENG berekening – moet er bij meting altijd worden aangetoond dat deze QV10 waarde ook werkelijk behaald is. En voor het verkrijgen van een passiefhuis certificaat is een geslaagde luchtdichtheidsmeting met gebruik van blowerdoor verplicht.

Blowerdoortest XL bij grote gebouwen

Wij hebben ons gespecialiseerd in luchtdichtheidsmetingen grote gebouwen – Blowerdoortest XL – en simultaantesten. We hebben de beschikking over een groeiend aantal ventilatoren. Hierdoor zijn we in staat om – behalve bij woningen – ook een blowerdoortest bij grote gebouwen uit te voeren. Daarnaast zetten wij onze ventilatoren geregeld in voor het simultaantesten bij NOM woningen en gerenoveerde rijwoningen. Het voordeel van een simultaantest is dat het inzicht geeft in het lekverlies als gevolg van luchtlekken door de buitenschil, terwijl het lekverlies via de woningscheidende gevels buiten beschouwing blijft.

Regentest met blowerdoor conform NEN-EN 13051

Bij een onderzoek naar vochtproblemen maken wij gebruik van diverse onderzoekstechnieken. Zoals thermografie, blowerdoor, vochtmetingen, een rooktest of een regentest conform de NEN-EN 13051. Lekkages veroorzaken grote schade in gebouwen, het is dus belangrijk om de oorzaken van een lekkage snel op te sporen. Met het blote oog zijn deze oorzaken, zoals optrekkend vocht en interne condensatie meestal moeilijk te bepalen. Maar met gebruik van moderne technieken zoals thermografie zijn ze snel op te sporen. Zo kunnen wij helpen om gevolgschade en dure reparaties op efficiënte wijze te voorkomen.

Onafhankelijk expertise onderzoek

Wanneer je een nieuwbouw woning, of een bestaand huis koopt loop je aanzienlijke risico’s. Ook wanneer je laat verbouwen of isoleren loop je het risico op problemen. Bij aannemers die zich bezighouden met verbouwingen, nieuwbouw en isolatiewerkzaamheden staan de belangen van de bewoners helaas zelden voorop. Zelfs wanneer je een woning met groen energielabel koopt is dat geen enkele garantie voor een lage energierekening of een aangenaam wooncomfort. Veel woningen zijn de afgelopen jaren namelijk door de eigenaar zelf voorzien van een frauduleus DHZ-label. Wij doen onafhankelijk expertise onderzoek naar verborgen gebreken zoals comfortproblemen, isolatiegebreken en de oorzaken van een hoog energieverbruik. Zowel voor verzekeringsmaatschappijen, bedrijven als particuliere opdrachtgevers.

ITC Level 3 gecertificeerd expert in thermografie en blowerdoortest

Erwin den Hartog is oprichter van blowerdoortest.nl en gecertificeerd thermograaf met ruim 15 jaar ervaring in gebouwinspecties. Met succes volgde hij een grote verscheidenheid aan opleidingen in thermografie en luchtdichtheidsmetingen. Zo is hij opgeleid als blowerdoortester, Passiefhuis Vakman, drone piloot, gebouw thermograaf en elektrisch thermograaf. Uiteindelijk rondde hij de Level 3 thermografie door Ron Lucier van ITC, Nashua US succesvol af in 2017. Wij zetten onze uitgebreide kennis in voor een breed scala van toepassingen. Ondermeer bij drone inspecties met een warmtebeeldcamera om moeilijk bereikbare plaatsen efficiënt te kunnen inspecteren vanuit de lucht.

Blowerdoortest.nl

Blowerdoortest.nl is expert in thermografie en luchtdichtheidsmetingen met gebruik van blowerdoor. Wij zijn onderdeel van Energiekeurplus, een onafhankelijk onderzoek & adviesbureau. We werken ondermeer voor, woningcorporaties, aannemers, bouwbedrijven, expertisebureau’s en verzekeringsmaatschappijen. Wij zijn de nummer één in Noord- en Midden Nederland in luchtdichtheidsmetingen, thermografie – ITC Level 3 gecertificeerd – en ultrasoon inspecties.

Veel gestelde vragen over een luchtdichtheidsmeting

Wat zijn de kosten van een blowerdoortest?

De kosten van een blowerdoortest zijn afhankelijk van de inhoud van het gebouw en de vereiste infiltratiewaarde. Maak gebruik van ons offerteformulier en stuur ons het adres en de EPC berekening toe en je ontvangt een offerte op maat.

Wanneer laat je een blowerdoortest uitvoeren?

Er zijn een aantal geschikte momenten om een blowerdoortest uit te laten voeren. Bijvoorbeeld kort voor de oplevering van nieuwbouw of een renovatie. Maar wij raden aan om een luchtdichtheidsmeting te laten uitvoeren voor de afwerkfase zodat eventuele gebreken nog eenvoudig kunnen worden hersteld.

Is een blowerdoortest verplicht?

In een aantal gevallen is een luchtdichtheidsmeting verplicht. Wanneer een meetwaarde is ingevoerd in de energieprestatieberekening moet deze waarde tijdens een blowerdoortest ook worden behaald, een gemeente kan een blowerdoortest vereisen. Ook voor de certificering van een Passiefhuis is een geslaagde luchtdichtheidsmeting verplicht.

In welke provincies verzorgen jullie een blowerdoortest?

Blowerdoortest.nl is de specialist in luchtheidsmetingen van Noord- en Midden Nederland. Ons werkgebied bestaat uit de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Flevoland, Utrecht en Noord-Holland.

Nieuwsberichten

  • Kieren in huis opsporen
    Laat de naden en kieren in je huis opsporen tijdens een blowerdoortest en voorkom onnodig warmteverlies en tochtklachten.
  • Blowerdoortest in Deventer
    In Deventer voerden wij een blowerdoortest om de zwakke plekken bij een woning op te sporen voor de aanschaf van een warmtepomp.
  • Blowerdoortest in Leeuwarden
    Wil je een blowerdoortest bij een woning in Leeuwarden laten uitvoeren? Vraag nu een offerte aan bij de specialist in Friesland!

Partners