Blowerdoortest

Blowerdoortest bij een serie nieuwbouw woningen in Noordwolde in de provincie Friesland

Blowerdoortest

Met onze professionele meetapparatuur verzorgen wij een blowerdoortest, waterdichtheidstest of een onderzoek naar tochtklachten. Wij zijn Level 3 gecertificeerd expert in thermografie en blowerdoor. We voeren blowerdoortesten uit bij woningen, maar ook bij grote gebouwen. Zoals scholen, kantoren, bedrijfsgebouwen en koelhuizen in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Flevoland, Utrecht en de kop van Noord-Holland.

Blowerdoortest of luchtdichtheidsmeting

De mate luchtdichtheid van de schil van een gebouw bepaalt voor een belangrijk deel de hoeveelheid warmteverlies dat in het gebouw plaatsvindt. Vandaar dat we steeds hogere eisen aan de luchtdichtheid van gebouwen stellen. Wij hebben ons zich als adviesbureau gespecialiseerd in het testen van de luchtdichtheid en waterdichtheid van gebouwen met behulp van blowerdoor.

Luchtdichtheidstest met Blowerdoor

Een luchtdichtheidstest voeren wij uit met een zogenaamde blowerdoor. Een blowerdoor is een grote ventilator die in een deuropening wordt geplaatst. Tijdens een luchtdichtheidstestest meten wij het lekverlies als gevolg van luchtlekken in de gebouwschil zeer nauwkeurig.

Hoe werkt een Blowerdoortest?

Vóór de blowerdoortest worden alle ramen, buitendeuren en ventilatie openingen dicht- en alle binnendeuren juist opengezet. Wanneer de voorbereidingen zijn getroffen wordt de blowerdoor in werking gezet. Een blowerdoor meet de hoeveelheid lucht die per tijdseenheid en bij een vastgestelde druk door de gebouwschil lekt. Een luchtdichtheidsmeting wordt zowel in onderdruk als overdruk uitgevoerd om tot een nauwkeurige meting te komen.

Bij een 15% hogere luchtdichtheid daalt het warmteverlies van een gebouw met maar liefst 10%!

Blowerdoortest nieuwbouw

Bij nieuwbouw en renovatie is een blowerdoortest – volgens methode B – te laten uitvoeren voor de afbouwfase aan te raden. Eventuele luchtlekken sporen we tijdens deze test namelijk op met kunstmatige rook of thermografie. Vervolgens kun je ze tijdens de afwerkings tegen lage kosten laten verholpen. Daarna kunnen we een tweede blowerdoortest – volgens methode A – uitvoeren om aan te tonen dat het gebouw voldoet aan de doelstellingen uit de EPC berekening. Zo kun je kostbare problemen na oplevering voorkomen en zijn een goede luchtdichtheid en energiezuinigheid gegarandeerd.

Blowerdoortest bij hoog energieverbruik

Wanneer er in een bestaand gebouw sprake is van een hoog energieverbruik of wanneer er problemen spelen die leiden tot tochtklachten, condensatie of zelfs schimmelvorming is het aan te raden om een blowerdoortest volgens methode B te laten uitvoeren. Door luchtlekken op te sporen en af te dichten is een energiebesparing van 20 tot wél 40% mogelijk! Tijdens een blowerdoortest met gebruik van thermografie of kunstmatige rook visualiseren wij luchtlekken. Zodat je ze kunt laten herstellen om condensatie, schimmel en aantasting van gebouwconstructies te voorkomen.

Een goede luchtdichtheid van gebouwen voorkomt:

  • Tocht
  • Condensatie
  • Schimmelvorming
  • Waterlekkages
  • Aantasting van de gebouwconstructie
  • Geluidsoverlast
  • Hoge energierekening
  • Brandgevaar

De kosten voor een luchtdichtheidstest van een woonhuis zijn vanaf €495. De kosten van een blowerdoortest van overige gebouwen zijn afhankelijk van de inhoud van het gebouw. Wij geven hiervoor graag een offerte op maat!

Ja, ik wil graag een blowerdoortest laten uitvoeren!

    Datum 18 februari 2022 Energielabel Friesland